Franse Ardennen voor beginners

Franse Ardennen | bezienswaardigheden | actief | steden & dorpen | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Franse Ardennen weer & klimaat

Het weer en klimaat van de Franse Ardennen verschillen niet heel veel met dat van het klimaat dat wij in Nederland en Belgi gewend zijn. Het toont veel gelijkenissen met het klimaat in de Belgische Ardennen, maar toch zijn er enkele verschillen op te merken. Zo ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net iets hoger en valt er minder neerslag dan dat we gewend zijn. Maar toch zijn er meer overeenkomsten dan verschillen te vinden tussen het klimaat in de Franse Ardennen en dat van Nederland en Belgi. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de Franse Ardennen tegen de grens met Belgi. Er zijn zelfs delen van de Franse Ardennen die zowel in het noorden, westen en oosten aan Belgi grenzen.
Over het algemeen kan gezegd worden dat de Franse Ardennen een aangenaam maritiem klimaat hebben dat lichtelijk wordt benvloed door zijn inlandse ligging en de invloed van de warme Golfstroom.

Top 10 bezienswaardigheden

Je hoeft je in de Franse Ardennen niet te vervelen. Het fraaie natuurgebied heeft veel activiteiten en bezienswaardigheden te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien van hotspots voor de Franse Ardennen samengesteld:
Franse Ardennen bezienswaardigheden top 10

Klimaat

De Franse Ardennen hebben net als de rest van de Ardennen een gematigd maritiem klimaat. Deze klimaatsoort staat bekend om zijn zachte winters en de relatief koele zomermaanden. Het maritieme klimaat staat tevens bekend om het feit dat de gemiddelde zomer- en wintertemperatuur niet heel ver uit elkaar liggen. In de Franse Ardennen is dit minder dan twintig graden Celsius. De temperatuur komt tijdens de zomermaanden gemiddeld niet boven de twintig graden Celsius uit. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen te vinden. Het kan zelfs behoorlijk warm worden in de Franse Ardennen. Temperaturen van dertig graden of meer zijn er niet ongebruikelijk. Tijdens de wintermaanden ligt het kwik er een stuk lager, maar langdurige vorst zal er niet voorkomen. Tijdens deze periode heb je wel een grote kans op nachtvorst.

Weersextremen

Door het gematigde maritieme klimaat in de Franse Ardennen zullen er niet of nauwelijks weersextremen voorkomen. Natuurlijk zijn er hierop uitzonderingen te vinden. Zo kan het kwik tijdens de wintermaanden tot ver onder het minpunt zakken. Tijdens de zomermaanden heb je kans op hete dagen, maar door de invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan op het klimaat in de Franse Ardennen is deze kans een stuk kleiner dan in andere delen van Europa. Tijdens de wintermaanden heb je wel een verhoogde kans op winterweer met sneeuw en lichte vorst.

Regen

De neerslag in de Franse Ardennen is vrij gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld. De hoeveelheid neerslag per maand tussen de maand met de meeste en de maand met de minste neerslag ligt slechts dertig millimeter uit elkaar. De maand met de minste neerslag is mei, de meeste neerslag valt er in december. Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Opvallend is dat er relatief veel dagen met neerslag voorkomen in de Franse Ardennen. Gemiddeld zijn er iedere maand ongeveer 17 dagen met neerslag. Dit wil dus zeggen dat er veel dagen met neerslag zijn maar dat de hoeveelheid neerslag op deze dagen over het algemeen erg meevalt.

Sneeuw

In de winterperiode kan er een behoorlijk hoeveelheid sneeuw vallen in de Franse Ardennen. Er zijn echter geen wintersportmogelijkheden in dit departement. Om te wintersporten in de Ardennen zal je richting de Belgische Ardennen moeten gaan of naar de Vogezen in de regio Lotharingen. Natuurlijk kan er bij langdurige neerslag wel gelanglauft worden in de Franse Ardennen, maar er worden hiervoor geen speciale paden uitgezet.

Zomervakantie in de Franse Ardennen

De zomermaanden lenen zich perfect voor een vakantie in de Franse Ardennen. De temperatuur is er aangenaam zonder dat het er echt heel warm is. Deze temperaturen lenen zich perfect voor een actieve vakantie. Heerlijk wandelen, fietsen of een dag op het water zijn slechts enkele activiteiten waar het klimaat van de Franse Ardennen zich perfect voor leent. Je moet tijdens de zomermaanden er echter wel rekening mee houden dat er nog wel wat neerslag kan vallen. Neem dus een regenjas of paraplu mee als je in de zomermaanden naar de Franse Ardennen gaat.
Gelukkig valt het gemiddeld genomen erg mee met de neerslag. Langdurige buien of stevige hoosbuien komen er in de zomermaanden zelden tot nooit voor. In de zomerperiode schijnt der zon gemiddeld 7 uur per dag.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 3 C -2 C 2 uur 20 dagen 80 mm n.v.t.
februari 6 C -1 C 3 uur 17 dagen 72 mm n.v.t.
maart 9 C 2 C 4 uur 19 dagen 59 mm n.v.t.
april 13 C 4 C 5 uur 17 dagen 62 mm n.v.t.
mei 16 C 8 C 7 uur 18 dagen 50 mm n.v.t.
juni 19 C 11 C 7 uur 17 dagen 61 mm n.v.t.
juli 20 C 13 C 7 uur 16 dagen 62 mm n.v.t.
augustus 20 C 13 C 7 uur 16 dagen 66 mm n.v.t.
september 18 C 11 C 6 uur 17 dagen 63 mm n.v.t.
oktober 15 C 7 C 4 uur 17 dagen 70 mm n.v.t.
november 7 C 3 C 2 uur 20 dagen 64 mm n.v.t.
december 4 C -1 C 2 uur 19 dagen 75 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De zomerperiode is de beste periode om een bezoek te brengen aan de Franse Ardennen. Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op zonneschijn en de minste kans op langdurige neerslag. Dit zijn echter over het algemeen genomen ook de drukste maanden van het jaar in de Franse Ardennen. Wil je liever wat rust dan kun je de Franse Ardennen het beste in het voor- of najaar bezoeken. Tijdens deze periode heb je echter wel een grotere kans op koeler weer en gemiddeld valt er iets meer neerslag. Ook de wintermaanden hebben hun charme in de Franse Ardennen. Zeker op dagen dat het gesneeuwd heeft kun je in de Franse Ardennen prachtige wandelingen maken door de ongerepte natuur van dit schitterende deel van Frankrijk.

Meer info over de Franse Ardennen

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Ardennen in het algemeen en de Franse Ardennen:
de mooiste dorpjes van Champagne-Ardenne

alles over de Ardennen
Ardennen voor beginners
Franse Ardennen klimaatinfo

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy